Ruch, sport i odżywki

glutaminaGlutamina odpowiada za wspomaganie syntezy białek dla mięśni za sprawą wzbogacania włókien w azot. Dlatego glutamina i jej przyjmowanie mogą być decydującym czynnikiem o tym czy nasz trening jest skuteczny. Po intensywny

Ruch, sport i odżywki Warto jest szukać oficjalnych dystrybutorów konkretnych suplementów. Umożliwia to zagwarantować wysoką jakość produktu przy jego niskiej cenie. Dobrym przykładem jest .

Synteza białek- glutamina

Glutamina odpowiada za wspomaganie syntezy białek dla mięśni za sprawą wzbogacania włókien w azot. Dlatego glutamina i jej przyjmowanie mogą być decydującym czynnikiem o tym czy nasz trening jest skuteczny. Po intensywnym wysiłku fizycznym nasz organizm chcąc uzupełnić braki w składnikach odżywczych będzie ich szukał wszędzie i zabierze konieczne do wzrostu tkanki mięśniowej składniki.

Wg. badań glutamina zmniejsza także łaknienie na słodycze, ponieważ reguluje poziom cukry we krwi. Glutamina wspomaga też prace mózgu oraz prawidłowe funkcjonowanie jelit i wzmacnia odporność naszego organizmu.


Węglowodany dla sportowców

Węglowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest założenie, że po zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu człowieka na białko i tłuszcz, pozostałe potrzeby energetyczne zostaną pokryte przez węglowodany.

Oprócz funkcji energetycznej, węglowodany spełniają ważną rolę w organizmie. Dostateczna ilość sacharydów w pożywieniu jest niezbędnym warunkiem prawidłowych przemian tłuszczów i białek. Czynnikiem, który może zakłócić przebieg przemian węglowodanowych i tym samym tłuszczu i białka jest nadmiar tiaminy.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców


BMI

BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała